Laden...

Biografie

Solist, kamermusicus & artistiek onderzoeker

Met uitvoeringen gevoed door diepgaand artistiek onderzoek maakt Kurt Bertels (°1989) het (Belgische) saxofoonrepertoire actueler dan ooit.

Als solist of in kamermuziekverband was deze klassieke saxofonist reeds te gast in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Kroatië, Italië, Slovenië, Litouwen, Portugal, China en Noorwegen. Als kamermusicus maakt Kurt Bertels deel uit van het Kugoni Trio. Daarnaast is hij veelvuldig te horen met pianist Bert Koch.

Als artistiek onderzoeker werkt Kurt Bertels momenteel aan een doctoraat in de kunsten aan de Vrije Universiteit Brussel en het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Het onderzoek heeft als doel het repertoire van de eerste Brusselse Saxofoonklas (1867-1903) te ontsluiten, te contextualiseren en uit te voeren op een historisch verantwoorde manier. Als onderzoeker werd hij uitgenodigd aan de Université de Liège, de Universiteit van Evora (PT), het Conservatorium van Amsterdam (NL), de University of Auckland (NZ) en tijdens het 2nd European Saxophone Congress in Porto (PT). Kurt Bertels gaf daarnaast masterclasses aan de Universität der Künste in Berlijn (DE), Royal Birmingham Conservatoire (UK), Lithuanian Academy of Music (LT) en de School of Music in Auckland (NZ).

Prijzen

Als solist werd Kurt Bertels prijswinnaar van Dexia Classics (2007), Internationale Wereld Muziek Concours (2008), Prinses Christina Concours (2009), Forte (2011) en New Tenuto (2012).

Kurt Bertels werd in 2012 bekroond met een medaille van de Unie van Belgische Componisten voor zijn vertolkingen van het tweede saxofoonconcerto van de Belgische componist Paul Gilson. In 2018 ontvingen Kurt Bertels en het Kugoni Trio de Fuga Trofee van de Unie van Belgische Componisten voor de bevordering van de Belgische muziek. Het Kugoni Trio werd verkozen tot de eerste prijswinnaar van Supernova 2014 (voormalig Gouden Vleugels) en Forte Limburg 2015.
Als gastsolist trad Kurt Bertels op met de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, het Limburgs Symfonisch Orkest Jeugd & Muziek en het Orkest der Lage Landen. In België was hij reeds te horen in talrijke culturele centra alsook het Paleis voor Schone Kunsten en Flagey te Brussel, AMUZ te Antwerpen, Concertgebouw te Brugge en Kursaal te Oostende. Nationale en internationale muziekfestivals en organisaties als het Klarafestival, Festival Musiq3, Klara in de Singel, Festival van Vlaanderen, B-Major, Buma Classical (NL), Wonderfeel (NL), Is Arti (LT), Muziekfestival Middelburg (NL), Saxperience (RS), Festival Consonances (FR), Orlando Festival (NL), Gaudeamus Festival (NL), Norwegian Academy of Music (NO) en La Festa della Musica Roma (IT) nodigden hem en zijn ensembles uit.

Discografie

Als saxofonist maakte hij verschillende opnames voor Radio Klara, Musiq3, Radio 4 (NL) en was hij ook te zien op de televisiezenders Cultuur7 en Canvas.
Zijn discografie bestaat uit Through Time (2013), Mockingbird (2015), Timelapse (2016), Klapzoen (2017) en Essence by Kugoni Trio (2019).
In samenwerking met Radio Klara en Flanders Arts Institute werkte hij als solist mee aan Fingerprints#2 (2016) en Fingerprints#3 (2019).
Through Time
2013
Mockingbird
2015
Timelapse
2016
Fingerprints#2
Fingerprints #2
2016
Klapzoen
2017
Fingerprints#3
Fingerprints #3
2019

Componisten

Kurt Bertels is een fervente verdediger van de Belgische (historische en hedendaagse) saxofoonmuziek. Dit vertaalde zich reeds in creaties van hedendaagse componisten als:

Piet Swerts, Wim Henderickx, Pieter Schuermans, Filip Ceunen, Jan-Hendrik Van Damme, Paul Steegmans, Jeroen D'Hoe, Benjamien Lycke, Erik Desimpelaere, Wilfried Westerlinck, Jan Van Landeghem, Kris De Baerdemacker, Hanne Deneire, Mathias Coppens & Annelies Van Parys.

Daarnaast voert hij propaganda voor de saxofoonwerken van componisten als:

Paul Gilson, Nazaire Beeckman, Jean Absil & de componistengroep De Synthetisten
In 2012 behaalde hij zijn Master of Arts in de Muziek in de klas van saxofonist Norbert Nozy aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Hij volgde masterclasses bij Jean-Marie Londeix (FR), Lars Mlekusch (AUS), Joseph Wytko (USA), Arno Bornkamp (NL), Jan Schulte-Bunert (DE), Naomi Sullivan (GB) en Vincent David (FR).

Kurt Bertels is als uitvoerend musicus lid van de Muziekraad Vlaanderen en behoort tot de artiesten van Légère Reeds .